4

Very Slow ABRP on Apple CarPlay

  • Done

G
Guillaume Baert

Hi, yesterday I did my first long Trip with ABRP and Apple CarPlay… and it was horrible… nearly Unusable !!!

First : ABRP was very laggy and the has slow all my CarPlay

Because of this… the position reported on the screen was clearly late.. very late… about 10 to 30 seconds late.
Si it was nearly impossible to follow the Navigation instructions…

Is there something to do in order to correct these problems ?

The App version is 4.2.2
My IOS version is 15.5

A

Activity Newest / Oldest

G

Guillaume Baert

Not solved !!! ABRP are you calling this a job « done » what a joke !

I would like to send you a video taken on this afternoon of my problem… how can I do this ?


Avatar

Katya_ABRP

Hi Guillaume,

Yes we previously (14 days ago) asked if any user who'd voted or reported this issue still could see it and as nobody disagreed we then changed it to the appropriate status.

As I replied to C S below we'd be happy to reopen the case if we can confirm it still isn't resolved.

We're waiting for Upvoty to allow video uploads but until then you can either upload it to an external source such as youtube, google drive or such and link it here or, email it to support via the 'support & feedback' section in the app.

/Katya


G

Guillaume Baert

You can find my video on thin link :
drive.google.com/file/d/1abEzjRnyheJjj3u_ZI3gtoDbCMnu7TOk/view?usp=drivesdk

As you can see the position on my phone is accurate whereas the position on CarPlay is wrong and late…
My phone is connected to CarPlay so I don’t know why they don’t have the same position…

Can you confirm that you’ve been received the video ?


C

C S

This problem is not solved. I tried again last week and there was no noticeable difference. I will try again on my drive home this afternoon to verify and report back.


  • Avatar
Avatar

Katya_ABRP

Hi C S,

Thank you for the input, user feedback is really crucial in getting issues like these sorted!

If you can verify it is still not solved after your upcoming drive I'll gladly have the case reopened.

/Katya


Avatar

Bo_ABRP

We have not heard any reports of these problems since 4.2.12 so we will assume it has been solved now. Let us know if this is not the case!


Avatar

Andreas Bonadt

It worked fine last week. I wonder if this was partly an overheating problem of iPhone attached to the windshield. That heat caused the iPhone CPU to slow down too much...


  • Avatar
Avatar

Katya_ABRP

Hi Andreas,

Great to hear! It's definitely possible that the heat played part in this. I have also seen reports (not specific to ABRP) of overheating issues with different iOS versions, so it might be a combination of things.

/Katya


Avatar

Bo_ABRP

Status changed to: Done

Avatar

Bo_ABRP

Did 4.2.11 improve things for you?


Avatar

Bo_ABRP

We have found a number of potential issues and fixed them for the 4.2.1.11 release this week. We have also added a bug report button which can be used to send us a report of the app internals when things like this occur - it will help us understand what happens in your case.


Avatar

Andreas Bonadt

This problem is connected to other issues, like abrp.upvoty.com/b/report-a-bug/the-longer-carplay-is-open-the-slower-it-gets/ this one. BTW the iphone get really hot, so I guess its a programming failure producing infinite loops or consumes more and more memory. It happens every time and starts a little laggy and gets worse. Even makes the problems with carplay. I exported the plan into Google Maps wich navigates fine even with ABRP in the background.


Avatar

Bo_ABRP

We are not able to reproduce the problem in our headunits in the office nor in the test cars, so we need to dig deeper.
Andreas, I have tagged your ABRP account to be tester so that you can press a "bug" button on top of the phone screen whenever you have issues with this. Let us know a time when you did send in a report (ignore the ID, we will find it) and we may find out more from this.


Avatar

Bo_ABRP

Another follow-up question: Is the phone screen on when this happens? Are you using detailed mode (with the chart)?


Avatar

Andreas Bonadt

Yes screen is on with charts.


Avatar

Andreas Bonadt

I will do so on next big trip. Yesterday short trip with no problem.


Avatar

Bo_ABRP

Can you reproduce this issue every you start ABRP or does only happen sometimes? This kind of performance if of course not acceptable, and we need to find a way to reproduce it to be able to fix it.


C

C S

It is very laggy every time I use it. Starts out ok but the longer it is open the more it lags. To the point that it affects other apps as well. I am on 4.2.9 (1040). Once I close ABRP everything goes back to normal.


Avatar

Bo_ABRP

Are you using OBD for live data? What iPhone model? We need to try to find a common factor in this problem as it does not affect most users .


C

C S

I’m on V4.2.8 which is the most recent version I can download. I am experiencing very sluggish CarPlay. When I tap on the screen with ABRP up, it can sometimes take 15-20 secs (maybe more) for anything to happen. Once ABRP is off the screen CarPlay returns to normal. My phone also gets hot while ABRP is running in CarPlay.


  • G
G

Guillaume Baert

Same problem on my side !

Yesterday I tried to reboot my phone as factory settings… and it did not work… I’m waiting for ABRP to do something…

I have seen a lot of similar cases but unfortunately without solutions… ABRP is visibly ok to propose a feature for 5€/Month for something which is unusable…


Avatar

Samuel_ABRP

Status changed to: Investigate

Avatar

Samuel_ABRP

Status changed to: User Feedback

Avatar

TomTomZoe

Hi Guillaume,
V4.2.2 is outdated, the latest one is V4.2.8
You should give V4.2.8 a try where some issues are corrected.


Avatar

Samuel_ABRP

Yes indeed we fixed some GPS related problems causing the position to lag behind. Also in 4.2.6 we did a major performance boost. So the app should be much more stable now. Please try the latest version.


G

Guillaume Baert

Sorry I did a huge mistake !

My App version is 4.2.8

I have been redownloading the app 3 days ago.

I tried again on yesterday afternoon on a small route and the position lag was still here… and as I said on my first post because of this, the app is unusable on CarPlay