5

Kia Soul EV OBD Connection


Avatar
Stephan Falkenberg

Connection can be set, Bit the relevant parameters like SoC are not available

A

Activity Newest / Oldest

Avatar

Luis Angelo Bonito

Hi, Today I noticed the OBD is connected but the data was not up to date. Can you please check and verify? Thanks!


Avatar

Stephan Falkenberg

What I realised, when I tested yesterday was, that the connection is not always working correctly. I had to disconnect the OBD connection, restart the phone (Google Pixel 4+ / Android 13), restart the car, reconnect the obd dongle to make it work.
Then I had a succesful ride with live data via obd.

-> Worked, but nothing I would recommend.


Avatar

Luis Angelo Bonito

Thanks for letting me know. I tried to disconnect the ODB connection and also unlink from the Apps. It was successfully connected but has no live data.


Avatar

Stephan Falkenberg

I think there is a problem with detection of the cars sensors. Degradation detection also does not work correct.
And as @Samuel_ABRP mentioned there seemed to be a lot of different PIDs


Avatar

Luis Angelo Bonito

I am aware of the degradation issue and I turn off the live data. Anyway, I tried again in the afternoon and it works back again. 😉

I hope it will get stable.


Avatar

Samuel_ABRP

Still a minor change needed, there is no SoH available like on the other HKMC cars, so for now you need to disable the automatic battery degredation.


  • Avatar
  • Avatar
Avatar

Luis Angelo Bonito

Noted with Thanks! 👍🏼


Avatar

Stephan Falkenberg

Thank you so much.
A first try shows SoC correct and the calculation also works on base of the SoC.
Real world test is tbd.


Avatar

Samuel_ABRP

Status changed to: In progress

Avatar

Samuel_ABRP

Status changed to: Done

Avatar

Samuel_ABRP

Support for all Soul EV Variants available now!


  • Avatar
Avatar

Samuel_ABRP

Status changed to: In progress

Avatar

Samuel_ABRP

Status changed to: Investigate

Avatar

Samuel_ABRP

Hi everyone,

it seems the older Kia Soul EVs use differen PID values than the newer ones. It was like that already for Hyundai Ioniq 28kWh and 38Kwh. Does anyone of you have insights or information, which PIDs work on the older KIA Souls?

Kia Soul 2019+ should work, we got feedback on that already. So only 2018 and lower should be affected.


  • Avatar
Avatar

Samuel_ABRP

Ok found some pids and updated the Soul 2014/2018 PID lists. So now it should hopefully work (or at least show some data). Could you please try again, if you can get some data?


  • Avatar
Avatar

Luis Angelo Bonito

Super! 👏 Thank you for your swift response. 😊 See attached picture and it now shows SoC data once I do ODB linked but the Current SoC in the routing direction is still not updated.

Could you please check & verify? thank you!😀


Avatar

Samuel_ABRP

Die you check the blue button next to soc? If not it uses the planned soc. The failed setup most likely means your car does not have the external temp sensor at the same command as the other cars.


Avatar

Luis Angelo Bonito

Sorry, I am trying to understand the “Blue Button Next to SoC”.

It would be handy to me if you have screenshots.


Avatar

Samuel_ABRP

You can either enable live data with the toggle in the top that enables all the live data features available for your account and car data or you can individually enable soc and reference consumption to be taken from live car data.


Avatar

Luis Angelo Bonito

Thanks 🙏 again and we almost there. 😀

I can see now there is a live data but when I put from & to address then there are no route results.😔

See the pictures


Avatar

Samuel_ABRP

Hard to say, could be settings related. However if no plan shows up after clicking the round blue button it could be another issue. I will close this for now as we have Soul EV support for all variants now. Please check all your settings if they make sense, especially the arrival soc and preferred networks as they can have a big impact on the route. Also make sure the right charger plug is selected in settings. If it does not work on the phone please try it on web and if it still does not work open another issue so we can look into it more in detail.


Avatar

Luis Angelo Bonito

Thanks again! 👍 I tried to turn off the “Automatic Settings” then it gives routing information. When I put it back then no results.

Please have a look at my setting. I think there are no concerns.

I tried the website and similar concern 😟


Avatar

Samuel_ABRP

Your arrival soc is quite high with 25/30%. Try to lower it to 10% and see if that changes anything. Maybe the planner thinks it can't find a charger along the route with only 29% usable battery. Or check the avoid criterias in street settings. Normally it should show an error if planning is not possible, but it looks like in some cases it just gives up. We are looking into that too.


Avatar

Luis Angelo Bonito

I change the destination & charger arrival SoC to 10% as shown picture but the same concerns.

I did quite understand your statement “avoid criteria street setting”?


Avatar

Samuel_ABRP

Ah it's called road conditions... Btw you don't have to set 15mins on charging overhead as that does not include the drive time but only plug in, authorize, plug out. So normally bigger values are not needed here unless you need to get out in a wheelchair or you have a trailer that you need to disconnect first.


Avatar

Luis Angelo Bonito

Thank you again! I tried your suggestions and still not able to give routing results.

Here are the pictures but once I turn off the “Automatic setting” it works well.


Avatar

Samuel_ABRP

Like I said before the route most likely fails silently, that is another bug. Please open a seperate issue so we can easier follow up on that.


Avatar

Luis Angelo Bonito

Noted and thanks!
Here the report bug
abrp.upvoty.com/b/report-a-bug/no-route-results-when-automatic-setting-is-turn-on


L

Luis Angelo Bonito

Yesterday it worked well, but today I observed the ODB is connected but the SoC (State of Charge) data is outdated. I am seeing blinking green, red, and blue colors in the Bluetooth symbols while doing the navigation.
I am using Veepeak OBD Check BLE+ Bluetooth 4.0 and iPhone


Avatar

Samuel_ABRP

Merged with: ODB is Connected but SoC Data is outdated

Avatar

Luis Angelo Bonito

Similar concerns I had and here is my post link
abrp.upvoty.com/b/report-a-bug/odb-is-connected-but-soc-data-is-outdated


Avatar

Dom Weaver

Same here - see attachment. But then sometimes it connects and shows it’s linked
but no figures whatsoever.

I can see the SOC information in EVNotify, but ABRP will not pick up the data whatsoever via either EVNotify or the builtin ABRP connection.

Our Leaf works perfectly via LeafSpy so it’s not the dongle.


Avatar

Samuel_ABRP

We heard from many users with problems on veepeak so far. We never tested it so we don't know if there is anything specific to it. If you want support for a tested and known to be working dongle, i would rather recommend to try one of the listed dongles from here instead:
www.iternio.com/abrp-obd

I use the MacLean mce 200 for example which is quite cheap and works very well.


Avatar

Luis Angelo Bonito

Hi, I tried the MacLean MCE 200 still no success.


Avatar

Samuel_ABRP

Did the initial setup work and did you unlink the previous obd connection before setting up the new one?


Avatar

Luis Angelo Bonito

Yes, I did it but still no success so I was wondering if it really works well on iPhone I also delete the ABRP apps and install them again.


Avatar

Samuel_ABRP

So does the initial setup work but the connection after that not? Or does the setup also not work?

Which car are you trying to connect to?


Avatar

Luis Angelo Bonito

The new initial setup is working well but the SoC is still outdated. I attached some pictures and please have a look.

I am using a KIA Soul Ev Car.


Avatar

Samuel_ABRP

As you can see in the car details page, no data is shown at all which means we don't get any data from the car. So we can't update the soc.

Also the setup shows error, so you should have mention that the setup fails.

It seems the old Kia Soul uses different PID values than the new one. Let me check if I can find anything about it.

Please click on report bug in setup and paste the id here so I can check the log.


Avatar

Luis Angelo Bonito

Thank you for your swift response 😃
Now I understood well and I tried multiple iPhone devices and I thought that it works on Android phones. 😊

I also found the report bug and here is the link "Kia Soul EV OBD Connection"
(abrp.upvoty.com/b/report-a-bug/kia-soul-ev-obd-connection/?force-redirect-after-login=YWJycC51cHZvdHkuY29t)

I hope will be able to fix it soon because I was not aware that there is a concern after reading this page "Live Data Comparison" (abetterrouteplanner.com/compare/livedata/ )

Thank you for your help! 👍🏼